24 KASIM 2020 ÖĞRETMENLER GÜNÜ

“ÖĞRETMENLER, YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR”  diyen ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ e, yeni alfabe ile açmış olduğu Millet Mektepleri ve başlatmış olduğu okuma yazma seferberliğindeki eşsiz çabalarından dolayı, 24 Kasım 1928 de Başöğretmen unvanı verildi. Ülkemizde 1981 yılından beri bu önemli tarih Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

 24 Kasım, öğretmenlerimize olan sevgi ve saygımızı gösterdiğimiz kutlamaların yapıldığı bir gündür. Bu günün amacı, öğretmenin toplundaki yeri, rolü, önemi ve değerini anlamak, öğretmenler ve öğrencileri arasındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir.

Mustafa Kemal Atatürk öğretmenlere hitaben yaptığı bir konuşmada; toplumu şekillendirme adına öğretmenlere nasıl önemli bir görev düştüğünü şu sözlerle açıklanmıştır: “Arkadaşlar, yeni Türkiye’nin birkaç yıla sığdırdığı askerlik, siyaset ve yönetim alanlarındaki devrimler, sizin; sayın öğretmenler, sizin toplumda ve düşünce yaşamınızda yapacağınız devrimlerdeki başarınızla gerçekleşecektir. Hiçbir zaman unutmayın ki, Cumhuriyet sizden “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller ister.” Böylesine önemli bir sorumluluğu üzerine alan öğretmenlere toplumsal açıdan çok önemli görevler düşmektedir. Bunun en önde geleni de aklın ve bilimin ışığında yol almaktır.

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda vatanı kurtarmanın sadece cephede gerçekleşmediğini en büyük savaşın cehalete ve gericiliğe karşı yapılan savaş olduğunu belirterek, eğitim ve öğretime verdiği önemi her fırsatta dile getirmiştir.

İnsana yapılan her yatırım, insanın yetişmesine verilen her emek kutsaldır. Bu bağlamda öğretmenlerimiz, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için birer umuttur. Ülkemizin kendini yenileyen ve genç nesilleri geleceğe hazırlayacak öğretmenlere ihtiyacı vardır. Öğretmenlerimiz, tutuşturdukları eğitim meşalesi ile bugün olduğu gibi, geleceğin mimarı olmaya devam edeceklerdir.

Yüklendikleri ağır sorumluluklara rağmen hak ettikleri saygınlığa bir türlü eriştirilemeyen öğretmenlerimizin, binlerce atanamayan öğrencilerine kavuşmayı bekleyen öğretmenlerimizin, sürekli değişen müfredatlarla başarısızlığın faturasının kendilerine çıkartıldığı öğretmenlerimizin, bir an önce hak ettiği saygı ve değeri kazandıracak ekonomik, sosyal haklarını düzenleyecek çalışma şartlarına ihtiyacı vardır.

Yaklaşık dokuz aydır tüm ulusumuzun hayatını tehdit eden pandemiden dolayı eğitim öğretim farklı bir boyut kazanmış olup, öğretmenlerimizin sorumlulukları artmıştır. Çağın teknolojik gelişmeleri ile ülkemizin eğitim sistemi geleneğini bir araya getirmek için çaba göstermektedirler. Bu zorlu süreçte onların gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Öğretmenlerimizin öğrencileri ile kucaklaşacağı günlerin bir an önce gelmesi en büyük dileğimizdir.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak, eğitim ve öğretimin her kademesindeki öğretmenlerimizin özgür ve bağımsız bireyler yetiştirmesi dileğimizle, başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm eğitim ve bilim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler gününü kutlar, saygılar sunarız.

 

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği
24 Kasım 2020

Genel Merkez'de Ara